Wie zijn wij? 

Wie wat hoe en waarom zijn wij en zijn wij beland in Japan?

Hier naast trouwens een beetje oude foto van ons die gemaakt is tijdens de Canadese Jamboree, augustus 1997. Daar zijn we toen hebben we toen beide als leiding bij ieder een verschillende onderdeel 10 dagen lang geholpen. Helaas hebben we momenteel geen nieuwere digitale foto. Bijvoorbeeld Ellen met kort haar en andere bril en Jan-Pascal met zijn kuifje en ook sinds kort een nieuwe bril. Deze is wel al gemaakt, maar heeft ons nog steeds niet bereikt. Hopelijk volgt deze nog snel dus.

Lees alles over Ellen
Lees alles over Jan-Pascal

Ga terug naar onze Titelpagina

Last update: 18 maart


 Ellen

Ik ben Ellen Jagtman en studeer sinds 1994 Technische Bestuurskunde in Delft (aan de subfaculteit der Technische Bestuurskunde). Binnen deze studie specialiseer ik mij op het gebied van Transportbeleid en Logistieke Organisatie (TLO). De afgelopen vier jaar heb ik al mijn vakken voor deze studie afgerond wat mij nu tot mijn afstuderen brengt. Na voorstudie in Delft ben ik op 1 oktober aan het werkelijke afstuderen begonnen. Daarvoor neem ik plaats binnen de department Civil Engineering van Kyoto University. Professor E. Taniguchi, hoofd van de vakgroep Urban Planning, zal mij daar samen met zijn staf bijstaan in mijn onderzoek. Ook zal ik gaan samenwerken met een aantal Japanse studenten die net als ik aan hun afstuderen bezig zijn. Lees mijn belevenissen tijdens mijn bezoek bij Professor Taniguchi thuis!
 

Mijn naam

Voor mijn afstudeerwerk heeft een van mijn japanse mede studentes (Takauchi) mijn naam vertaald in japanse karakters. Het japans kent drie karaktersoorten. Degene die zijn gebruikt heeft zijn kanji en katakana. Kanji zijn de karakters die met name uit het chinees zijn gekomen en gebruikt worden voor de japanse worden (geen leenwoorden dus). Katakana is een soort klanken-karakter schrift. Iedere katakana staat voor één klank of terwijl één lettergreep. Probleempje bij omzetten in katakana of eigenlijk voor japanners voor het uitspreken van buitenlandse klanken is dat ze alleen maar lettergrepen kennen die eindigen op een klinker, met als uitzondering de klank 'n' (en), die ze wel kennen. Al hoewel ik natuurlijk een buitenlandse klanken naam heb, is er toch ook wat kanji terug te vinden in de karakters die Takuchi voor mijn naam heeft opgezet. Dat heeft te maken met het feit dat ik verteld heb wat mijn achternaam betekend. Jagtman is immers in het engels een "Hunter". Ze heeft dan ook het japanse wordt voor hunter in kanji weergegeven voor mijn achternaam. Dat is het eerste combinatie van karakters (de eerste twee hieronder). In het japans worden de achternamen als eerste aangegeven.

De andere twee, mijn voornamen, zijn dus in katakana geschreven volgens de klanken. De eerste 3 katakana samen vormen Ellen e - le - en, waarin alle e's een korte klant hebben dus zoals je het in de eerste klas van de lagere school leert zeggen. Ellen is dus kort voor Helena, want leg japanners maar eens uit hoe dat met al die namen zit. de volgende drie (en tevens laatste) katakana staan voor mijn tweede doopnaam:
Maria: Ma - ri- a. Ik heb dus wel heel veel geluk omdat alle klanken uit mijn naam in het Japans bestaan. Voor Jan-Pascal is dat dus niet het geval. Trouwens het il mogelijk om kanji en de betekenis ervan te bekijken. Namelijk op deze pagina.
 

Mijn onderzoek

Mijn onderzoek zal aansluiten op het onderzoek van de vakgroep. Het belangrijkste onderwerp dat met het afgelopen jaar aan het onderzoeken is heeft te maken met "City Logistics". City Logistics is een concept dat inspeelt op de congestie (file) problematiek in steden. Er wordt geprobeerd om het aantal vrachtwagen dat voor laden en lossen de stad inrijdt te verkleinen o.a. door transportondernemingen te laten samen werken (dit kan het beladingspercentage van vrachtwagen doen verhogen), gebruik te maken van distributie centra en intelligente transportsystemen.
Het onderdeel dat ik ga aanpakken heeft te maken met de behoefte, belangen en onzekerheden van (transport)bedrijven in stedelijke gebieden ten aanzien van het co-operatieve vervoer. Nadat de behoefte, belangen en onzekerheden van deze bedrijven bij mij bekend zijn, za ik voorwaarden opstellen waaraan modellen voor City Logistics moeten voldoen. (Met dergelijke modellen kunnen de verbetering van het concept worden bepaald voordat het daadwerkelijk in gebruik wordt genomen). Vervolgens wil ik de bestaande modellen van de universiteit in Kyoto toetsen aan deze voorwaarden. Indien de modellen namelijk niet aan dergelijke voorwaarden voldoen is het twijfelachtig dat in een later stadium (particuliere) bedrijven willen meewerken aan het City Logistics concept in de werkelijkheid. Meer over de voortgang van mijn afstuderen kun je lezen als je lezen als je hier op klikt.

Wat ik na mijn afstuderen ga doen weet ik nog niet. Verder onderzoek doen naar congestieproblemen heeft al jaren mijn voorkeur, maar dan wel vooral op het personenvervoer, al hoewel dit uitstapje van mijn interesse me ook zeer bevalt. In welke voor ik dat denk te gaan doen is mij nog niet bekend. Heeft u wel een idee? Dan kan dat natuurlijk altijd aan mij gemaild worden.

Interesses

Al sinds ik op tien jarige leeftijd bij scouting ging ben ik helemaal gek van pinguins. Deze beestjes spaar ik dan ook in allerlei vormen. Kijk ook maar eens onder de links om allerlei leuke plaatjes tegen te komen. Ik bezit tegen de 50 pinguinknuffels, 60 beeldjes en nog veel meer posters, plaatjes, stripjes en andere gekke dingen. Groot aanraders zijn het spel "Pinguin Panic" en voor hele kleine kinderen "Pinguin Pret". Ook erg trots ben ik op de pinguinpostzegels en pinguinborduurschilderijtje dat ik heb. In de toekomst (als ik over een scanner of digitale camera beschik) zullen mijn pinguins ook het World wide web gaan bestoken. U kunt dan alle Pin en Win, Pinkwin, Pinguin of the Falls, Jan-Pascal pinguin, tweeling pinguin en mijn allereerste Pingu de pinguin aanschouwen.
Scouting is een andere hobby van mij. Jaren ben ik lid geweest van Scouting Derja Oegstgeest. Daar ben ik via de Padvindsters en Sherpa's Beverleidster en Padvindstersleidster geworden. Ook ben ik lid geweest van de Servio Stam. Tevens draag ik de Medische en EHBO Stam (MES) een warm (en gezond) hart toe. Twee maal ben ik bij een internationaal scouting evenement geweest. Eerst op de Europese Jamboree in 1994 in Dronten (Flevoland). Daar was ik als padvindstersleidster met 8 meiden. Daarnaast ben ik in 1997 naar de Canadese Jamboree in Thunderbay (Ontario) geweest. Daar was ik als medewerkster betrokken bij het Scoutship Enterprise. Dagelijks studeerde een groep van 25 kinderen onder onze begeleiding een piraten-toneelstuk in en halve dag in en voerde dat vervolgens op. Voor ons betekende dit twee keer per dag een uitvoering aangezien de medewerkers als allerlei spelers werden ingezet en tevens verteller en 'props' waren. Na mijn terugkomst uit Japan wil ik binnen scouting weer actief worden maar op welke wijze heb ik nog niet besloten.
Verder ben ik gek op reizen, vooral skieën, met de tent en fiets trekken en veel landen bekijken. Ook houd ik van spelletjes doen, kletsen en gewoon lekker luieren op zijn tijd en op dit moment vooral ook van ons nieuwe huis....Want Jan-Pascal en ik hebben een huis gekocht in Nootdorp op het voormalig vliegveld Ypenburg.

Filmpje

Hier is ook nog een leuk filmje met Tux, de pinguin van Linux. Klik maar aan en bekijk maar eens. (even een kleine waarschuwing het filmpje is een beetje lang. Je kunt beter de file saven en na uitschakelen van de verbinding deze bekijken. Ondertussen kun je dan verder surfen of natuurlijk beter nog onze belevenissen lezen!)

Vragen, opmerkingen, leuke verhaaltjes of gezellig kletsen

  Mij mailen? Dant kan natuurlijk altijd!


Naar top van de pagina

Jan-Pascal

Mijn naam is Jan-Pascal van Best en ik ben toegevoegd onderzoeker bij de sectie ICT (Informatie- en communicatietechnologie) van de subfaculteit Technische Bestuurskunde van de T.U. Delft. Omdat pas ik kort bezig ben, is mijn onderzoeksonderwerp nog niet helemaal duidelijk. Het zal in ieder geval gaan om toepassingen van breedbandnetwerken. In Japan zet ik mij onder andere in voor het Tintel-project van het Telematica instituut. Ik zal een thuishaven in Japan vinden bij professor T. Takahashi van de afdeling Medical Informatics van het Kyoto University Hospital. Als je meer precies wilt weten wat dit inhoudt moet je me maar mailen! Voordat ik bij de T.U. Delft ging werken, heb ik natuurkunde en informatica gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden. Ik heb beide studies afgesloten met een doctoraal examen Zie verder mijn Curriculum Vitae (in het Engels).

Interesses

Al die pinguins van Ellen kunnen vind ik ook erg leuk: ze doen me namelijk herinneren aan mijn favoriete operating system, Linux. Ik heb er zelf ook een heel klein stukje aan bijgedragen, namelijk een driver voor een antieke netwerkkaart, de Micom-Interlan NI5010. Deze driver is door middel van wereldwijde FTP-mirroring te vinden in elke Linux kernel source sinds 1.1.95 (ongeveer). Mijn Toshiba notebook, dat mee is naar Japan, draait dan ook vaak Linux, hoewel er ook Windows 95 op staat voor Office-gebruik en spelletjes natuurlijk. Vanaf 1990 tot 1997 ben ik scoutingleiding geweest bij Scouting Derja in Oegstgeest. De eerste vijf jaar was ik Beverleiding. Bevers zijn jongens en meisjes van 5 tot 7 jaar oud die allerlei avonturen beleven in en rond het huis Hotsjietonia.De laatste twee jaar was ik padvindstersleiding. Padvindsters zijn meisjes van 10 tot 14 jaar. Sinds vorig jaar ben ik geen actief leiding meer. Ik ben nog wel naar de Canadese Jamboree in Thunder Bay, Ontario geweest (in juli 1997) en ik ben lid van de Medische en EHBO Stam, hoewel ik daar niet actief in ben. Als we weer uit Japan terug zijn, wil ik wel weer actief in Scouting worden, maar ik weet nog niet op welke manier. Misschien wil ik cursussen aan leiding gaan geven, hoewel ik het contact met kinderen dan wel zou gaan missen!

Vragen?

Mail ze me maar!

Naar top van de pagina
Terug naar homepage
Wie zijn wij
Wat beleven wij
Leuke links